dr hab.
Andrzej KUROPATNICKI
Dziekan Wydziału Humanistycznego
senator
Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego
andrzej.kuropatnicki@up.krakow.pl
tel: +48 12 662 69 62 / +48 12 662 62 05
ul. Karmelicka 41
pok: 310
http://andrzejkuropatnicki.weebly.com
ORCID: 0000-0001-9977-7431
publikacje:
http://bgbase.up.krakow.pl/Stanowisko:
- Profesor Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej
Pełnione funkcje w Instytucie Uniwersytecie:
- Kierownik Zespołu Badawczego Historii i Kultury Krajów Celtyckich,
- Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych,
- Senator
Stopnie naukowe:
- 2013; Doktor habilitowany nauk humanistycznych;
Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie;
Tytuł pracy: „Food and Drink in the Household of English Nobility in the Fifteenth and Sixteenth Centuries: Procurement, Preparation, Service and Consumption”;
Recenzenci: dr hab. prof. UMK Jarosław Dumanowski (UMK Toruń); Prof. dr hab. Andrzej Edmund Klonder (PAN Warszawa); Prof. dr hab. Edward Alfred Mierzwa (UJK Piotrków); dr hab. prof. UP Mariusz Misztal (UP Kraków);
- 2003; Doktor nauk humanistycznych;
Akademia Pedagogiczna w Krakowie;
Tytuł pracy: „The Castel of Helth’ by Sir Thomas Elyot. A Sixteenth-Century Popular Medical Manual”;
Promotor: dr hab. prof. UP Mariusz Misztal;
Recenzenci: Prof. dr hab. Stanisław Grzybowski (UP Kraków), dr hab. Teresa Bela (UJ Kraków).
- 1983; Magister filologii angielskiej;
Uniwersytet Śląski w Katowicach;
Tytuł pracy: „The Development of Approximative Systems in Teaching English Past Tenses”;
Promotor: Dr hab. Maria Wysocka;
Recenzent: Prof. dr hab. Kazimierz Polański.
Dyscyplina naukowa:
- Historia
Katedra:
- Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego
Zainteresowania badawcze:
- historia wyżywienia,
- wczesne angielski i irlandzkie książki kucharskie,
- historia kultury materialnej w Anglii i Irlandii,
- historia społeczna w czasach nowożytnych,
- dwór szlachecki w Anglii,
- historia edukacji w Anglii,
- historia medycyny,
- teoria humoralna,
- historia i zastosowanie produktów naturalnych
Prowadzone zajęcia:
- Historia Wysp Brytyjskich,
- seminarium licencjackie oraz magisterskie.
Członkostwo w Towarzystwach Naukowych:
- American Association for the History of Medicine (since 2002),
- Renaissance Society of America (since 2005),
- Polish Association for Irish Studies (since 2019).
Członkostwo w Radach Naukowych czasopism:
- The European Journal of Food, Drink and Society
Wbrane wykłady gościnne:
- 2014; Ireland, History Department, St Patrick’s College, Dublin 2018 – Spain, Universidad de La Laguna,
- 2013; Spain, Escuela Universitaria de Magisterio, Universidad de Castilla La Mancha,
- 2012; Spain, Departamento de Filologia Inglesa y Alemana, Universidad de Almeria,
- 2012; Spain, Departamento de Filologia Inglesa (Literatura Inglesa Y Norteamericana), Universidad de Sevilla,
- 2011; Spain, Departamento de Filoloxia Inglesa, Universidade de Santiago de Compostela,
- 2008; United Kingdom, Institute of Education, University of London,
- 2008; United Kingdom, Department of History and Archaeology, University of Chester,
- 2007; Germany, Päedagogische Hochschule Freiburg,
- 2006; Spain, Escuela Universitaria de Magisterio, Universidad de Castilla-La Mancha,
- 2006; United Kingdom, Institute of Education, University of London,
- 2005; Sweden, School of Education, Malmö University.
Najważniejsze publikacje:
Monographs:
- A. Kuropatnicki. The Good Huswifes Handmaide for the Kitchin, czyli Przydatna pomoc dobrej gospodyni w kuchni. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, Kraków, 2017, s. 146 [ISBN 978-83-8084-054-6]
- A. Kuropatnicki. Food and Drink in the Household of English Nobility in the Fifteenth and Sixteenth Centuries: Procurement, Preparation, Service and Consumption. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, Kraków, 2012, s. 517 [ISBN 978-83-7271-689-7].
Articles:
- A. K. Kuropatnicki, “The Coronation Feast of James II of England: Tradition or Novelty?”, The Power of Taste. Europe at the Royal Table, red. A. Kuropatnicki, F. Parasecoli, J. Dumanowski. Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, Warszawa 2020, s. 83-109 [ISBN 978-83-66104-33-4]
- A. K. Kuropatnicki, „Wczesna angielska książka kucharska jako źródło informacji historycznej”, Ab Occidente refurunt…..”Zachód doby nowożytnej w badaniach historyków polskich, red. M. Markiewicz, K. Kuras, R. Niedziela. Towarzystwo Wydawnicze „Historia Iagellonica”, Kraków 2018, s. 179-190 [ISBN 978-83-65080-78-3].
- A. K. Kuropatnicki, “Przy stole szesnastowiecznej szlachty angielskiej. Modele spożycia żywności na podstawie ksiąg gospodarskich”, Dom, codzienność i święto. Przestrzeń domowa – ludzie i rzeczy, red. B. Popiołek, A. Chłosta-Sikorska, M. Gadocha. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego, Kraków, 2018, s. 75-89 [ISBN 978-83-8084-165-9]
- A. Kuropatnicki, E. Szliszka, W. Król, „Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2013), doi:10.1155/2013/964149 [ISSN 1741‐427X]
- A. Kuropatnicki. “Ale and Beer as Staple Drinks in Medieval and Early Modern England” Annales Univeritatis Pedagogicae Cracoviensis, Studia Anglica III, 2013 (136), 142-157.